image1 image2 image3

57. FESTIVAL MESS SLAVIO RAZLIČITOST I DOKAZAO DA TEATAR PRIPADA SVIMA

1 1

Znakovni jezik, ulazak u prostore koji nisu uobičajeni za teatarske sadržaje te čitanja romana i zbirki priča prema kojima su nastale predstave iz oficijelnog programa festivala aktivnosti su kojima smo poslali poruku da teatar pripada svima“, rekao je Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković, na završnoj press konferenciji Direkcije Festivala MESS. “Podržali smo i šetnju/utrku Race for the Cure jer osjećamo potrebu za društvenim angažmanom, a već sada smo počeli razgovarati i o nastavku ovakvih saradnji u budućnosti“, naveo je Kreševljaković te kratko najavio 58. Internacionalni teatarski festival MESS.

Na 58. Festivalu MESS cilj nam je uvesti novi festivalski format koji će trajati osam dana i koji će svaku noć otvarati neku novu temu. Vodit ćemo razgovore sa učesnicima odmah nakon izvedbi kroz formu MESS foruma. Trudit ćemo se da dovedemo neka nova imena, a dogodine vraćamo i MESS Market te nastavljamo razvijati mali MESS. Novitet narednog festivala bit će poseban segment uličnog teatra kojim želimo privući publiku koja nema naviku odlaska u teatar. U svakom slučaju mnogo posla je pred nama“, rekao je Kreševljaković te još jednom podsjetio da Federalno ministarstvo kulture i sporta još uvijek nije objavilo odluku o respodijeli sredstava što je umnogome otežalo organizaciju ovogodišnjeg, ali i ugrozilo organizaciju narednog festivala MESS.

1 5

Rukovoditeljica umjetničkih sadržaja Festivala MESS, Selma Spahić, naglasila je da je Festival tematski bio vrlo dosljedan i da je ispoštovao JA formu pripovijedanja. “Drago nam je što smo ove godine ponudili prostor marginaliziranim grupama i pojedincima da ispričaju svoje priče. Nadamo se da će u godinama koje su pred nama inkluzija postati dio kulture i nešto sasvim normalno i da mi nećemo imati potrebu posebno naglašavati tu saradnju“, kazala je Spahićeva te posebno istakla posjetu 14 francuskih selektora i selektorica koji su pogledali 14 predstava iz BiH i regiona.

57. Izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS završeno je sinoć u Mixer House Sarajevo dodjelom nagrada najboljim pojedincima i kolektivima. Od 30. septembra do 8. oktobra 2017. u Sarajevu, Zenici, Konjicu i Visokom prikazano je 29 predstava iz 15 zemalja u glavnom programu, dok su u okviru MESS OFF programa u Sarajevu i Mostaru održane i izložbe plakata, promocije knjiga i fotomonografije. U fokusu ovogodišnjeg festivala bili su atipični naratori i naratorke i marginalizirane društvene grupe čiji se glas rijetko čuje u društvu.

1 2

Spisak svih dobitnika nagrada Festivala MESS dostupni su na www.mess.ba, dok su video inserti svih predstava te izjave protagonista i protagonistica dostupe na zvaničnom Youtube kanalu MESS Sarajevo.  

International Theater Festival
MESS - Scene MESS
Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: mess@mess.ba
www.mess.ba

Facebook Twitter YouTube
Instagram ISSUU Location

Internacionalni teatarski festival
MESS - Scena MESS

Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: mess@mess.ba
www.mess.ba