image1 image2 image3

PROMOCIJE KNJIGA “TEATAR U RATNOM SARAJEVU 1992-1995.“ I “ŽENE OPKOLJENOG SARAJEVA“ ZATVARAJU 22. MODUL MEMORIJE

MESS2017 Teatar u ratu HD BOS 01
Dizajn: Bojan Mustur
Fotografija: Velija Hasanbegović

Posljednja sedmica programa posvećenog kulturi sjećanja

Promocija knjige “Teatar u ratnom Sarajevu 1992-1995.“ autora Davora Diklića održat će se u okviru programa dvadeset i drugog Modula memorije u petak, 5. maja na maloj sceni Sead Bejtović Malecni u 19 sati. O tragičnim danima ratne opsade Sarajeva i šta je pozorišni život značio u takvim uslovima, na dostojanstven i potresan način svjedočili su ugledni građani i akteri događaja, a neki od njih su Izudin Bajrović, Zoran Bečić, Aida Begić, Jasna Diklić, Jovan Divjak, Nada Đurevska te Miodrag Miki Trifunov. Ovogodišnji Modul memorije zvanično će zatvoriti izložba fotografija “Žene opkoljenog Sarajeva“ autora Hidajeta Delića te promocija istoimene monografije čiji su izdavači Festival MESS i Fondacija Heinrich Boll.

MESS2017 Teatar u ratu Book BOS
Dizajn: Bojan Mustur
Fotografija: Velija Hasanbegović

Izložba fotografija “Žene opkoljenog Sarajeva“ kao i istoimena monografija sadržavaju više od 60 fotografija koje je
Hidajet Delić zabilježio u periodu opsade. Publikacija ovih fotografija u formi monografije pokušaj je da se tematizuje uloga žene pod opsadom. Monografija bi trebala biti primjer, motivacija i inspiracija da se ova tema što dublje istražuje te da joj se dodijeli mjesto i pažnja koju zaslužuje u našem društvu i vremenu u kojem živimo.

Nastavljajući praksu predstavljanja programa Modula memorije i van Sarajeva, izložba će u saradnji sa Centrom za kulturu Konjic biti postavljena i u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic 4. do 9. maja.

Ulaz na sve sadržaje Modula memorije je slobodan.

Održavanje 22. Modula memorije podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija Heinrich Böll, Grad Sarajevo i Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, a program se realizira u saradnji sa filmskom i TV produkcijskom kućom SCCA/pro.ba, Pozorištem mladih Sarajevo, Kamernim teatarom 55, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, Galerijom Java, Narodnim univerzitetom Konjic, ForumZFD te Mrežom za izgradnju mira.

MESS2017 Teatar u ratu Poster BOS 02
Dizajn: Bojan Mustur
Fotografija: Velija Hasanbegović

International Theater Festival
MESS - Scene MESS
Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: mess@mess.ba
www.mess.ba

Facebook Twitter YouTube
Instagram ISSUU Location

Internacionalni teatarski festival
MESS - Scena MESS

Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: mess@mess.ba
www.mess.ba