image1 image2 image3

(PRET)POSLJEDNJA PANDA ILI STATIKA - KRITIKA

01
Fotografija: Velija Hasanbegović

Želja za životom

Predstava ''( Pret) posljednja panda ili statika'' Zagrebackog kazalista mladih u režiji Saše Božića, a po tekstu Dina Pešuta izvedena je u Narodnom pozoristu treće festivalske večeri.
To je komad koji govori jezikom koji je poput izlomljenog ogledala- u kratkim i oporim rečenicama govori o vremenu u kojem živimo. On zapravo prati subine četvoro ljudi koji odrastaju u Sisku u vremenu posle poslednjih ratova. Govori o mučnom periodu adolescencije, o kontekstu male sredine i mučne poratne i tranzicijske stvarnosti- imam utisak da kako je stvarnost surovo i nasilno bila razarana tako se razarao i sam jezik, Zatim i identitet junaka. A junaci možemo biti svi , zar ne?
Na gotovo goloj sceni su 4 junaka - 2 junaka i dve junakinje Luka Marin, Ana i Marija i iz njihove igre iz tog izlomljenog jezike vi sklapate sliku o njima, njihovim životima, budučnosti koju sebi trasiraju( delom je naravno trasira i društvo i porodično okruženje), Tačnije ne samo da sklapate sliku nego osetite i teskobu koja te živote omeđuje. U jednom trenutku na scenu izlazi 4 mlađih glumaca-novi Luka i Ana novi Marin i Marija- da li su deca onih cije smo subine slušali ili su prosto njihova ogledala? Što je često jedno te isto.
Unutar samog teksta postoje detalji koji vrlo delikatno naznačuju ponavljanje matrica - kada je muškarac uspešniji to je gluplja žena pod njim.Ponavljanje naučenih uverenja koja tako često i netačno oblikuju ljudske stvarnosti.
U jednom trenutku četvoro mladih odlaze iza  sivog paravana na sceni- poput inicijacije odlaska iza ogledala, vrsta prelaza, nakon kojeg su obe marije i ane obojica marjana i luka zajedno na sceni susreću se i obučeni su u garderobu sivo crnih tonova, čak- jednaki.
Oni delimično ostvaruju subine koje su zamišljali da žele. osečaj teskobe nije iščezao-znamo da bolje od ovoga ne može. ne smije.
Opet govorimo o ograničavanju- o nevidljivim granicama na koje nas je naučilo društvo ili porodica a koje se često ne smeju preći. I to surovo ograničavanje plaća se teskobom.
Upravo u životnoj glumi i tom iskidanom jezku gledalac to uočava.

Iza svega iza tih subdina, igre i tih, ako hoćete ispovesti, stoji naravno velika potreba za pripadanjem i želja da se kako jedna od junakinja kaže- ima priča za unučad. Potreba za uspostavljanjem spontanog življenja. Lišenog ansioznosti. I lenjosti. o kojima junaci predstave ''( pret) poslednja panda ili statika'' govore.

Piše: Nataša Gvozdenović

International Theater Festival
MESS - Scene MESS
Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: mess@mess.ba
www.mess.ba

Facebook Twitter YouTube
Instagram ISSUU Location

Internacionalni teatarski festival
MESS - Scena MESS

Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: mess@mess.ba
www.mess.ba