image1 image2 image3

PREMIJERA PREDSTAVE "POBUNJENIK M.K." U SRIJEDU U NARODNOM POZORIŠTU

11 04 2014
Fotografija: Velija Hasanbegović

Predstava “Pobunjenik M.K.“ u režiji Nermina Hamzagića svoju premijeru će imati u srijedu, 16. aprila, 2014. u okviru Modula Memorije, kao prva premijera MESS Teatra u čijoj produkciji učestvuju i Narodno pozorište Sarajevo i
EastWest Centar. Ansambl od šest glumaca i glumica koji čine Amar Selimović, Maja Izetbegović, Dženana Džanić, Vedrana Seksan, Aco Seksan i Enes Salković, na ogoljenoj sceni, sa minimalnom rekvizitom i kostimom, igrat će i pripovijedati fragmente iz Klajstovog Kolhasa, djela koje je i danas relevantno, jer poziva na pobunu pojedinca protiv nepravednog sistema, ali i upozorava na granicu koja se u svom gnjevu ne smije preći.

Premijerom "Pobunjenik M.K." pokrećemo MESS Teatar kao kontinuitet višegodišnjih produkcija i kooprodukcija stranih i domaćih predstava Festivala MESS, od kojih su neke ušle u antologiju savremene bosanskohercegovačke teatarske historije. Ova predstava je idealan početak jedne nove pozorišne scene otvorene za scensko istraživanje i angažirano pozorište“, naveo je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Dino Mustafić, te dodao da MESS teatar najavljuje potrebu za početkom procesa redefiniranja pozorišnih institucija u ovim ne baš obećavajućim recesijskim vremenima.

Dok traju posljednje pripreme za premijeru, reditelj Hamzagić je istakao da se predstavom žele otvoriti određena pitanja i podstaći diskusija. “Činjenica da Klajstovo djelo objavljeno 1810. godine i dalje korespondira sa vremenom u kojem živimo je zastrašujuća. Bosna i Hercegovina je i u 21. stoljeću zemlja nepravde i nejednakosti, koja ne priznaje sve svoje građane, te zbog toga ovo civilizacijsko pitanje pravde i nepravde, želimo vratiti u fokus javnosti“, naveo je Hamzagić te dodao da su s obzirom na situaciju u kulturi danas, premijere predstava društveni “incidenti“ i posljedice napora pojedinaca.

Inspirativni tekst ove predstave govori o čovjeku koji odlučuje da se suprotstavi nepravednom sistemu. Mihael Kolhas je trgovac konjima kojem prilikom jednog putovanja na imanju jednog plemića konje bespravno oduzimaju i upropaštavaju. Nakon što mu korumpirani birokratski aparat odbije tužbu protiv plemića, Kolhas odlučuje izboriti svoju pravdu nasilnim putem. Klajstova novela nastala je prema istinitom događaju iz 16. stoljeća, a jednako je aktuelna i danas kada smo svjedoci stalnih socijalnih nemira širom Evrope.

Dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović. Dio umjetničkog tima čine i poznate kostimografkinje iz dua OshYosh – Vanja Ciraj i Irma Saje, scenografiju potpisuje Adisa Vatreš, dok je muzička saradnica dirigentica Tijana Vignjević, a koreograf Thomas Steayert. Za grafički dizajn cijelog projekta odgovoran je Goran Lizdek.

Ulaznice za predstavu mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta, a svi oni koji ne budu u mogućnosti pogledati premijeru predstave, reprizu iste će moći pogledati već u petak, 18. aprila u istom terminu.


International theater festival MESS
Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: info@mess.ba
www.mess.ba

 

Facebook Twitter YouTube

 

 

Internacionalni teatarski festival MESS
Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: info@mess.ba
www.mess.ba