image1 image2 image3

OSMIŠLJAVANJE POMOĆU AUTOBIOGRAFIJE I ISTRAŽIVANJA

Alexander Kelly
Alexander Kelly
Fotografija: Elliot Roberts

Alexander Kelly je umjetnički direktor teatarske kompanije Third Angel čije je sjedište u Sheffieldu, u čijem okrilju osmišljava, režira, piše, dizajnira i izvodi. Kompanija u svom radu nastoji povezati domen teatra, live art-a, instalacije, filma, video-zapisa, fotografije, digitalnih i online medija, a svoje predstave izvodi diljem Britanije, kontinentalne Evrope i šire. Alex je iskusan edukator i viši je predavač na predmetu Izvedbena praksa na Leeds Beckett univerzitetu. Često je i mentor drugim umjetnicima/ama i kompanijama, kako posredstvom kompanije Third Angel, tako i zahvaljujući svom angažmanu u Leedsu. Među značajnije pothvate ubraja se njegova nedavna saradnja sa teatrom RashDash, Danielom Byeom i kompanijom Action Hero, a radio je i na osmišljavanju predstave “Čaj je večera” zajedno sa Faye Draper/Northern Stage, te osmišljavanju i režiji predstave “Razgovor s ocem” sa Hannom Nicklin. Alex je nedavno objavio svoje tekstove i crteže o radu kompanije Third Angel, objedinivši ih u priručniku DIY (Uradi sam), u tomovima zbornika Performance Research pod nazivom “On Value” (2013) i “On Foot” (2012), u zbornicima “Journal of Writing in Creative Practice”, Contemporary Theatre Review i SIBMAS Conference Proceedings, a također je jedan od tvoraca knjige “Arhiv prašine” zajedno sa Annie Lloyd.


Jorge Andrade
Jorge Andrade
Fotografija: Bruno Simao


Jorge Andrade diplomant je lisabonske Visoke škole teatra i kinematografije (Escola Superior de Teatro e Cinema) na kojoj je neko vrijeme i predavao. 2004. godine upisao se na kurs teatarske režije kompanije Third Angel pri fondaciji Fundação Calouste Gulbenkian (Kurs kreativnosti i umjetničke kreacije). 2002. godine, Jorge Andrade je sa Joseom Capelom osnovao kompaniju mala voadora. Rad ove kompanije usredsređen je na savremena pitanja, a neka od njih se bave društvenim temama, dok neka, opet, istražuju prirodu teatralnosti i same “spektakularnosti”. Žiri za dodjelu nagrade Maria Madalena de Azeredo Perdigão dodijelio mu je časnu spomenicu za predstavu “Pravedni”. 2007. godine, pozvan je da režira predstavu za kulturni forum “O Estado do Mundo”, kao sastavni dio programa obilježavanja 50. godišnjice fondacije Fundação Calouste Gulbenkian. 2012. godine, predstava “Overdrama” nominirana je za SPA/RTP nagradu u kategoriji najbolje predstave. Te iste godine, predstava “Šta sam čuo o svijetu”, koja je rezultat saradnje kompanije mala voadora i britanske kompanije Third Angel, nominirana je za prestižnu nagradu Total Theatre Award za inovacije.

O RADIONICI
Umjetnički direktori kompanija Third Angel (Alexander Kelly) i mala voadora (Jorge Andrade) održat će radionicu na kojoj će ispitivati mogućnosti vježbi korištenih u stvaranju njihove uspješne predstave “Šta sam čuo o svijetu”, ali i svoju širu praksu. Predstavit će igre osmišljavanja utemeljene na određenim pravilima, prepričavanje, male istraživačke projekte i vježbe koje polučuju tekst, radnju i interakciju.

International theater festival MESS
Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: info@mess.ba
www.mess.ba

 

Facebook Twitter YouTube

 

 

Internacionalni teatarski festival MESS
Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: info@mess.ba
www.mess.ba