image1 image2 image3

FILMOVI ŠEJLE KAMERIĆ U PONEDJELJAK NA MODULU MEMORIJE

27 04 2014

U ponedjeljak, 28. aprila, 2014. sa početkom u 20 sati u okviru programa Modul Memorije Internacionalnog teatarskog i filmskog festivala MESS bit će upriličeno filmsko veče bh. autorice Šejle Kamerić. Ulaz na projekcije je slobodan, a bit će prikazani filmovi „Sreća“, „Apollo: Prvo ratno kino“ i „Šta ja znam“ u kojem režiju potpisuje i Timur Makarević.

«Važno nam je što smo u okviru Modula Memorije organizirali veče posvećeno jednoj od najistaknutijih savremenih bh. umjetnica, Šejli Kamerić i što će publika, a nadam se i ona nešto mlađa imati priliku upoznati se s njenim radom», najavio je Kreševljaković.

ŠTA JA ZNAM – Šejla Kamerić / Timur Makarević

U jednoj kući i oko nje ljubavne priče su prepletene. Jedna ljubav utiče na drugu. Duhovi ljubavi ostaju da tragaju za odgovorom na isto pitanje: “Šta ja znam o ljubavi?” Priča je napisana kao sjećanje na tuđe ljubavi čiji svjedok nisam bila. Kuća u priči je stvarna.

APOLLO: PRVO RATNO KINO – Šejla Kamerić

1993. godine Sarajevo je grad pod opsadom. Usprkos svemu mala grupa entuzijasta otvara prvo ratno kino. Za njih to kino predstavlja razliku između preživljavanja i življenja. Nakon dvadeset godina tragovi tog življenja izlaze na površinu. 

SREĆA - Šejla Kamerić

Film Sreća (Glück) u trajanju od 17 minuta ostvaren je u bh-njemačkoj koprodukciji 2010 godine. Režiju i scenario potpisuje Šejla Kamerić, producenti su Amra Bakšić Čamo, Jovan Marjanović i Elvira Geppert iz produkcijskih kuća SCCA/Pro.ba i Geppert Production. Direktor fotografije je Vladimir Trivić, a montažer Timur Makarević. U filmu glume Milena Dravić i Olga Kolb. Film je inspiriran zbirkom pripovjedaka Mirka Kovača 'Nebeski zaručnici'. Kao mantre, ove riječi su instrument razmišljanja koji gledatelja vodi u drugačiju dimenziju, gdje potraga za srećom postaje jedini način preživljavanja. Ovaj film je sjećanje, zona u kojoj vrijeme postoji na drugačiji način, kaže se u zvaničnoj informaciji. Umjetnica Šejla Kamerić osvojila je specijalno pominjanje u svojoj kategorji - "za originalan način na koji je publiku provela putem između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti" na Zagreb Film Festu.

International theater festival MESS
Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: info@mess.ba
www.mess.ba

 

Facebook Twitter YouTube

 

 

Internacionalni teatarski festival MESS
Maršala Tita 54/I, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: + 387 33 200 392
Fax: + 387 33 211 972
Email: info@mess.ba
www.mess.ba